Over Rimpelingen

Deze dialoogwebsite is onderdeel van het project ‘Rimpelingen: brieven uit Zeeland’. Het project omvat verder een briefwisseling opgenomen in het Zeeuws Archief, een muziektheatervoorstelling en podcasts. Om de voorstelling te boeken, neem contact op met info@rimpelingen.eu

Achtergrond

In de lente van 2020 startten Christian Blaha en Anna de Bruyckere in samenwerking met anderen een artistieke verkenning van ouderdom, eenzaamheid en de generatiekloof tussen oud & jong n.a.v. gedeelde verontwaardiging over de omgang met ouderen tijdens de eerste coronacrisis.

De muziektheatervoorstelling, deze dialoogwebsite en de podcasts komen voort uit briefwisselingen met meer dan 50 ouderen over hoe zij de eerste lockdown hebben ervaren. Ben je, als je oud bent, per se kwetsbaar? Wie bepaalt eigenlijk welke mensen tellen als zwak, uitgerangeerd, afgeschreven – en welke als weerbaar en wijs?

Voorstelling

De voorstelling ‘Rimpelingen: Brieven uit Zeeland’ gaat over afgedwongen afzondering en bevrijdend weerzien. Over soorten plezier die je niet voor mogelijk hield. Over touwtje springen en mooie kleertjes. Over nodig hebben en loslaten. En over de tijd die alsmaar doortikt, hoe jong of oud je ook bent.

In verband met de coronamaatregelen moest de uitvoering tot twee keer toe worden uitgesteld (december ’20 en maart ’21). Om de voorstelling te boeken, neem contact op met info@rimpelingen.eu.

Tekst en spel: Anna de Bruyckere
Compositie en muzikale uitvoering: Christian Blaha
Regie: Stefan Perceval
Productie: Joyce Pijnenburg

De makers

Anna de Bruyckere (Middelburg, 1987) is schrijver, performer en filosoof. Na eenakters en ander podiumwerk is ‘Rimpelingen: brieven uit Zeeland’ haar eerste volledige theatervoorstelling. In 2020 verscheen haar poëziedebuut ‘Voor permanente bewoning’ (Cossee), dat werd genomineerd voor de Poëziedebuutprijs aan Zee (Gent/Oostende) en de Zeeuwse Boekenprijs. In 2018/2019 was ze stadsdichter van Middelburg. Zie www.annadebruyckere.nl

Christian Blaha (Middelburg, 1972) is componist en musicus. Hij componeerde, dirigeerde, arrangeerde en speelde onder andere voor festivals, orkesten en artiesten zoals de Nieuwe Kerk in Amsterdam, het Limburgs Symfonieorkest, Festival Woordnacht in Rotterdam, Zeeland Nazomerfestival en Glennis Grace. Zie www.christianblaha.com

Blaha en De Bruyckere werkten eerder samen, o.a. voor het Watersnoodmuseum (2021; audio-installatie) en het concert ‘Liefde, lust, leven’ (2019; pianotrio, zangtrio, spreekstemmen).

Stefan Perceval is regisseur, acteur en artistiek leider van theaterwerkplaats Het Gevolg in Turnhout. https://stefanperceval.com; https://www.hetgevolg.be

Joyce Pijnenburg is programmamaker, filosofisch consulent en schrijver/onderzoeker. www.defilosoof.nu

Sponsoren

De voorstelling en de dialoogtoepassing zijn gerealiseerd dankzij de medewerking en sponsoring van verschillende partners. Onze sponsoren: